Ultrazvuk/EHO

Aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca, abdomena, štitaste žlezde, dojke, mekih tkiva •

 

Ako je internistički pregled sa EKG-om osnovni dijagnostički postupak kod pacijenta sa srčanim problemima, onda je ultrazvučni pregled još jedan korak više u postavljanju tačne dijagnoze. Štaviše, savremeni stav kardiološke struke je da je ultrazvučni pregled srca postao gotovo neophodna metoda u dijagnozi i proceni većine kardiološki oboljenja.
Ultrazvuk srca je brz, bezbolan i, u odnosu na druge komplikovanije procedure (npr. koronarografija), jeftin pregled. Ova metoda nam omogućava da vidimo ukupnu pokretljivost srca, kao i kretanje pojedinih srčanih segmenata. Takođe, vršimo merenja dimenzija šupljina, krvnih sudova i zidova srca.
U toku pregleda, u zavisnosti od situacije, koriste se razne ultrazvučne tehnologije: 2D ehokardiografija, 2D real time mod, M mod, kolor Doppler, tkivni Doppler (TDI), strain rate, CFR (coronary flow reserve) itd.
Na osnovu dobijenih podataka procenjujemo puno važnih stvari: snagu srčane kontrakcije, da li je došlo do oštećenja srčanog mišića, postoje li problemi sa srčanim zaliscima, da li su prisutne neke srčane mane ili tromb u krvnim sudovima srca itd.

Kada treba raditi ultrazvuk srca?

Ako imate visok pritisak (hipertenziju), povećane masnoće u krvi (LDL holesterol i trigliceride), ako vam je povišen nivo šećera u krvi (glikemija preko 5 mmoL/L)
Ako se žalite na brzo zamaranje tokom hodanja, čak i kada hodate po ravnom
Ako imate napade lupanja srca, stezanja ili bolova iza grudne kosti
Ako Vam je već dijagnostikovana angina pektoris.
Ako ste preboleli akutni infarkt miokarda
Ako vam je dijagnostikovan šum na srcu
Ako ste imali neke intervencije na koronarnim krvnim sudovim

Ultrazvuk abdomena i karlice sa Color Doppler pregledom

 

Ultrazvuk abdomena i karlice je vrlo korisna, bezbolna, neškodljiva (za stvaranje slike koristi zvuk, ne koristi nikakvo zračenje) i brzo izvodljiva metoda za pregled svih struktura u trbušnoj duplji i karlici osim želuca i creva, (strukture ispunjene vazduhom ili mešavinom tečnosti i vazduha se na ultrazvuku ne vide dobro).

Dakle, ultrazvukom mogu da se pregledaju sledeće strukture u abdomenu i karlici:

– Jetra, sa svojim velikim venama – vena porte i hepatične vene, žučna kesa i žučni putevi
– pankreas, slezina, nadbubrežne lože, oba bubrega
– limfni čvorovi u trbušnoj duplji
– veliki krvni sudovi trbuha – abdominalna aorta, celijačno stablo, gornja mezenterična arterija, bubrežne arterije, donja šuplja vena, ilijačne arterije i vene
– mokraćna bešika
– prostata, semene kesice, materica i jajnici (ove strukture se bolje vide specijalnim endovaginalnim ili endorektalnim sondama koje se stavljaju u vaginu ili završni deo debelog creva, ali se mogu poregledati i sondom za pregled trbuha, preko površine kože)
– prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji
– mišići trbušnog zida

Priprema za pregled Dan pre pregleda ne bi trebalo jesti hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak, boranija…). Ne treba jesti niti piti kafu četiri do pet sati pre pregleda (inače žučna kesa bude prazna i ne vidi se dobro), ili još bolje, uraditi pregled ujutro, na prazan stomak, posle pražnjenja creva. NE MOKRITI bar dva sata pre pregleda (da mokraćna bešika bude puna, bolje se vide i bešika i strukture karlice).

Pregled može u hitnim slučajevima da se uradi i bez bilo kakve pripreme!
Ultrazvukom se mogu prikazati i upalna stanja, odnosno gnojne kolekcije u trbušnoj duplji (mogući nakon operativnih zahvata), uvećano i upaljeno slepo crevo (apendiks), ciste trbušne maramice (peritoneuma) i njenih duplikatura i slobodna tečnost u trbušnoj duplji (ascit – najčešće se javlja kod ciroze jetre i raka jajnika, ali i u nekim drugim stanjima)

Ultrazvukom može da se vidi i slobodna tečnost u plućnoj maramici – pleuralni izliv.

Vrlo je bitno napomenuti da je SAMO ZA NEKE od navedenih obljenja i stanja ultrazvuk definitivna metoda, tj. da se radi samo ultrazvuk i da nije potrebno nikakvo dodatno snimanje. ZA veliki broj navedenih bolesti i stanja ultrazvuk je samo POČETAK ispitivanja i neophodna su dodatna ispitivanja ili snimanja – skenerom (CT, MSCT) ili magnetnom rezonancijom (MRI).
http://www.analife.rs/menu/2481/ultrazvuk-abdomena/