Savjetovalište za bolna stanja

Radionica-Fizicka aktivnost

Radionica-Fizicka aktivnost
Savjetovaliste za bolna stanja
Savjetovalište za hipertenziju
Savjetovalište za bolna stanja-rešavanje bolnih stanja u fizikalnoj medicini

U želji da pomognemo svima koji pate zbog bolnih stanja vezanih za zglobove, mišiće jednom nedeljno radi savetovalište

Program savetovalošta:

edkuacija: zaštitni položaji.
individualni i grupni rad.
Kinesio tpaing

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/14133/Kinesio-taping-od-metode-do-terapije.html

Kinesio taping – od metode do terapije
Objavljeno 13.03.2008.
Pavica Gorupić, bacc. fizioterapije
U modernoj medicini u posljednjih nekoliko godina razvijaju se sve učinkovitije metode liječenja, u koje je svrstan i kinesio taping.

More Sharing Services Share on facebook Share on twitter
Razvoj metode kinesio (pokret) taping (traka)
Od metode do terapije
Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga
Četiri su tehnike postavljanja kinesio tapinga
Kontraindikacije za primjenu metode kinesio taping
Kinesio taping nije ograničen isključivo na probleme sa mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primjene kao liječenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom, te u vrhunskom sportu.

Razvoj metode kinesio (pokret) taping (traka)
Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.
Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihovog međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.

Od metode do terapije
Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.
Zašto je metoda kinesio taping toliko učinkovita u liječenju boli? Kod upale mišića prostor između kože i mišićja je smanjen iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesio taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli. Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga
Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom
Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.
Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba.

Četiri su tehnike postavljanja kinesio tapinga
Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.
Postavljanje na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.
Postavljanje kinesio tapinga na ligamente primjenjuje se kod ozljeda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata što rezultira smanjenjem boli i poboljšanjem elastičnosti.
Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primjenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primjenjuje se preko lijepljenja mišićne facsije i djeluje na opuštanje fascije kao i smanjenje boli. Postavljanje kinesio tapinga na fasciju vrši se na način da se traka maksimalno nategne.
Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i supkutanog tkiva. Time se omogućava da limfa jednostavnije istječe u limfni sustav, što rezultira bržim smanjenjem edema.
Vezivno tkivo se opušta s posljedicom da se filamenti (vlakna) između endotelnih stanica inicijalnog limfnog sustava i elastičnih vlakana vezivnog tkiva mogu bolje pokretati. Nakon toga se zalisci na venama lakše otvore i limfna tekućina brže protječe. Traka omogućava daljnje protjecanje tekućine koja ima sposobnost kretanja uzduž svoga puta (vena). Kinesio taping-traka omogućava brži protok limfe u smjeru u kojem je nalijepljena. Ta tri principa djelovanja predstavljaju temelj kontinuirane limfne drenaže tijekom cjelokupnog nošenja trake.

Kontraindikacije za primjenu metode kinesio taping
otvorene rane
nezacijeljeni ožiljci
neurodermitisi i psorijaza
genitalne zone u prva 3 mjeseca trudnoće