Dr Jelica Andrije Vojvodić

Dr Jelica Andrije Vojvodić rođena je 16.04.1953. godine u Kočanima – Republika Makedonija. Osnovnu školu završila je u Skoplju u kojem joj je otac Andrija Vojvodić, pukovnik JNA, završio radnu karijeru. Nakon toga, sa svojim roditeljima Andrijom i Bosiljkom i sestrom Biljanom doselila se u u Ulcinj, rodni grad svojih roditelja.

Gimnaziju je završila u Ulcinju i kao najbolji đak ulcinjske gimnazije upisala je i završila Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Poslije završenog obaveznog ljekarskog staža, karijeru je započela u Opštoj bolnici u Baru 1980. godine. Dvije godine kasnije, po završenom stručnom seminaru iz sportske medicine u Opatiji, dobila je saveznu licencu sportskog ljekara.

Specijalističke studije iz pneumoftiziologije završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine.

Nakon završenih specijalističkih studija povjerena joj je odgovorna dužnost rukovođenja anti-tuberkuloznim dispanzerom u Domu zdravlja Bar, koju je obavlala sve do svoje smrti.

Pored napornog i odgovornog redovnog rada u ATD Doma zdravlja u Baru,  sa aspekta zdravstvene zaštite, dala je značajan doprinos razvoju civilnog društva:

–         predsjednik UO JZU „Dom zdravlja“ – Bar,

–         član ljekarske komore Crne Gore,

–         član Sekcije ljekara za plućne bolesti i tuberkulozu Crne Gore,

–         oficijelni ljekar međunarodnih plivačkih maratona u Baru,

–         oficijelni ljekar kros-takmičenja djece Bara,

–         oficijelni ljekar školskih sportskih takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola Bara,

–         oficijelni ljekar Uličnih atletskih trka „Oslobođenje Bara“,

–         oficijelni ljekar Škole skijanja iz Bara na Durmitoru i Kopaoniku,

–         oficijelni ljekar velikog broja sportsko-rekreativnih susreta Bara i radničkih  sportskih igara koje su bile u organizaciji SOFK Opštine Bar,

–         član medicinske ekipe Crvenog krsta Bar za takmičenja iz prve pomoći učeničke populacije,

–         član Upravnog odbora „EKO sport“ fondacije – Bar,

–         jedan od osnivača Društva za sportove na vodi “Mornar”, Plivačkog kluba “Maraton”, Folklornog društva “Bar”.

 

Ukupna njena šira društvena angažovanost kao medicinskog stručnjaka bila je volonterskog, humanitarnog karaktera – bez nadoknade u culju doprinosa djeci, omladini i građanima Bara.

Lični život: Udala se 1980. godine za mr Miodraga Banovića, prof. iz Bara sa kojim je rodila troje djece:

–         Sin Vladimir – diplomirani ekonomista, nastavio školovanje na specijalističkim studijama Fakulteta političkih nauka i Fakulteta za bezbjednost Univerziteta u Beogradu,

–         kćerka Maja – apsolvent klasične filozofije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu,

–         kćerka Lidija – diplomirala na Fakultetu za dizajn enterijara, nastavila školovanje na master studijama Šumarskog fakulterta Univerziteta u Beogradu na smjeru pejzažna arhitektura.

Dr Jelica Vojvodić preminula je u 55. godini života poslije kraće bolesti 09.02.1998. godine.  U Baru i zdravstvu Crne Gore ostala je ogromna praznina za vrsnim medicinskim stručnjakom, humanitanim društveno-sportskim radnikom, uvaženim članom Sekcije ljekara za plućne bolesti Crne Gore, pouzdanim ljekarom koji će još dugo nedostajati svojim pacijentima, odanom suprugom, voljenom majkom, požrtvovanom rođakom, a iznad svega izuzetnim čovjekom, drugom i prijateljem sa velikim srcem i kristalnom dušom čiji su osmjeh i pozitivna energija uvjek plijenili, ulivali raspoloženje i životni optimizam.

Uz sve počasti kakve zaslužuje ličnost sa ovakvim kvalitetima, Dr Jelica Vojvodić sahranjena je u porodičnoj grobnici na groblju Meterize u Ulcinju 11. februara 2008. godine.

Komemoracija Dr Jelici Vojvodić, uz prisustvo članova kolektiva JZU „Dom zdravlja“ – Bar i njene porodice na kojoj su evocirane uspomene na svoju dragu Jelicu, održana je u Domu zdravlja Bar 14. 02. 2008. godine.

LJEKARSKI PREGLED MARATONACA U BARU 1986.. TU JE I KOLEGA DR MOMO VUJOVIĆ